dinsdag 27 mei 2014

Nautilus


Nautilus, Shell, Shimmer, Silver, Mother Of Pearl
Er komt een kleiner alternatief voor die enorme armenzwaaiende bakbeesten, windmolens, zo lees ik in het nieuws. Een ervan, de Liam, wordt vandaag in Europa gepresenteerd. Het model is gebaseerd op de nautilusschelp. Een waar kunstwerk.

De nautilusschelp is het huis van de nautilus, een inktvissoort. Met een wakker timmermansoog bouwt het beest de kamertjes van zijn huis. Én met mathematische precisie: alle kamertjes samen vormen de gulden snede. Eeuwenoude wiskunde (een 'verhouding van lijnstukken', dat u het even weet), afgekort met de Griekse letter Φ (Phi). Phi is overal. In de architectuur, de kunst, de anatomie en zelfs tussen hartslagen. Ook een A4'tje is op de gulden snede gebaseerd.

Zo'n bijzondere schelp leent zich natuurlijk ook voor allerlei innerlijke observaties. Wandelend door die zorgvuldig gebouwde kamertjes van het parelmoeren huis, van buiten naar binnen, kom je dichter bij de kern, bij waar het om gaat in het leven. En andersom, van binnen naar buiten, zie je hoe elke nieuwe kamer een logisch vervolg is op de vorige. De eeuwenoude kracht van verbinding. De nautilus woont in slechts één kamer van zijn huis, met de overige regelt hij zijn drijfvermogen. Wonderlijk, wonderlijk.

Nautilus, Aquarium, Fish, Aquarium Fish, Scuba Diving
Kijk, daar gaat-ie, in zijn onderzeeërtje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten